Lokalni kapaciteti poduzeća okupljenih u MSC unaprijeđeni kroz implementaciju projekta CODE
Januar 10, 2020

Posljednjih nekoliko tjedana pojedinci i organizacije osvrću se na proteklu godinu ističući postignute ciljeve i ostvarene rezultate. Poslovni poduhvati, privatni uspjesi i životni iskoraci tema su pozitivnih razgovora, a novogodišnje odluke temelj za pokretanje novih inicijativa. Ipak, idealan je ovo trenutak za još jedan osvrt na uspjeh koji je INTERA Tehnološki Park gradio ne samo u 2019. godini, nego u proteklih 30 mjeseci.

Taj period obilježila je provedba projekta CODE – Cooperation for Development of Cross Border Business Environment odobrenog za financiranje u sklopu 1. poziva na dostavu projektnih prijedloga iz Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Riječ je o projektu čija je implementacija započela u srpnju 2017. godine, a dva mjeseca poslije na početnoj konferenciji sastao se projektni tim sastavljen od predstavnika Grada Zadra, voditelja projekta, te projektnih partnera Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVABIT Centra iz Tuzle, Inovaciono preduzetničkog centra Tehnopolis iz Nikšića i INTERA Tehnološkog Parka iz Mostara. Već je dnevni red te konferencije dao naslutiti kako je pred projektnim timom u sljedećem periodu intenzivan rad, ali postignuti rezultati nadmašili su sva očekivanja. Uključeni partneri su implementirali niz aktivnosti kojima su izravno utjecali na vlastito poslovno okruženje, a zajednički doprinijeli unapređenju gospodarstva u prekograničnom prostoru.

 

Code Hub Mostar

 

Kao prvi rezultat projekta CODE, INTERA Tehnološki Park u ožujku 2018. godine otvorio je Code Hub Mostar, prvi coworking prostor u središtu grada o kojem se od tog trenutka puno govorilo i pisalo. Namijenjen svima onima kojima je potreban prostor za rad, Code Hub Mostar postao je mjestom susreta različitih stručnjaka i pojedinaca na početku vlastitih karijera stvarajući atmosferu idealnu za suradnju i umrežavanje.

Nizom događaja i edukacija jačala se zajednica okupljena oko ovog prostora dajući korisnicima i široj zajednici pristup znanjima i informacijama iz razlitih područja. Šest različitih promotivnih događaja bilo je organizirano upravo kroz projekt CODE izgrađujući brand danas već tradicionalnih Code On Meetup-a, ali i dovodeći globalne pokrete poput Fuckup Nights-a u Mostar.

Projektni tim, koji je ujedno i odgovoran za upravljanje ovim prostorom, vlastite je kapacitete jačao kroz aktivno prisustvo na European Coworking Conference u Dublinu te Coworking & Coliving Conference South East Europe u Beogradu, ali i zajedničkom studijskom posjetom coworking prostorima u Beogradu. Svjesni vlastitih nedostataka i ograničenja na početku rada, tim je u Mostar doveo stručnjake iz regije koji su im svoje vještine uspješnog upravljanja prostorima nesebično prenijeli kreirajući jedinstven Program rada coworking prostora dajući novi pogled na tadašnje stanje, ali i buduće aktivnosti Code Hub-a Mostar. Podršku radu ovog coworking prostora svojim su angažmanom dali IT stručnjaci koji su tehničke specifikacije podigli na razinu dostojnu globalnih trendova.

 

Jačanje IT sektora i poduzetništva

 

Ostvarenje ciljeva projekta postignuto je i nizom aktivnosti kroz koje se jačao lokalni startup ekosustav i IT sektor. Kroz višemjesečni program obuka deset mentora, inače stručnjaka iz različitih područja poslovanja, steklo je vještine analize postojećeg stanja i kreiranja plana aktivnosti prema JICA metodologiji. Stečene vještine oni su primijenili u izravnom radu s deset različitih lokalnih poduzeća čija su se poslovanja potrudili unaprijediti kroz vlastita iskustva i znanja. S druge strane, više od 30 predstavnika 11 različitih lokalnih organizacija i javnih tijela, čiji je primarni zadatak podrška poduzetništvu, svoje su vještine imali priliku razvijati kroz tri dvodnevne radionice na teme javnog nastupa i komunikacijskih vještina, financijskog poslovanja – analiza i izvještaja te digitalnog marketinga. Kapaciteti lokalnih IT poduzeća okupljenih u IT klaster Mostar Software City unapređeni su kroz razvoj strategije rada klastera. Postojeći zaposlenici ovih poduzeća pred sam kraj projekta imali su priliku i sudjelovati na tri intenzivne višednevne napredne radionice DevOps, Software Architecture & Programming Standards i Intro to Artificial Intelligence. S druge strane, potencijalni budući zaposlenici IT poduzeća jačali su svoje poslovne vještine, učili o UX/UI dizajnu te ušli u svijet Vue.js-a kroz tri višednevne obuke namijenjene početnicima.

Predstavnici IT poduzeća, javne uprave i akademske zajednice sastajali su se u prostorijama INTERA Tehnološkog Parka na lokalnim sastancima kako bi razgovarali o potencijalima IT sektora te mogućnostima jačanja međusobne suradnje. Tim mladih ljudi, budućih IT stručnjaka, dobio je priliku prisutvovati regionalnoj konferenciji My Smart City u Zadru gdje su svoje vještine kodiranja pokazali na hackathonu, sastavnom dijelu ove konferencije. Ostvarivši pobjedu u naprednoj konkurenciji tim je osvojio vrijednu nagradu koju je iskoristio za razvoj vlastite poslovne ideje. Smjer kojim ide IT sektor u Mostaru i regiji definiran je i jednom od posljednjih aktivnosti projekta – izradom Studije izvodljivosti uspostavljanja Centra kompetencija u IT sektoru.

 

2CODE

 

Izvrsni rezultati i kvalitetan međusobni odnos potaknuo je projektne partnere da u sklopu 2. poziva na dostavu projektnih prijedloga iz Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020, kao nastavak ovog projekta, kreiraju novi projektni prijedlog prikladnog naziva 2CODE – Cooperation for Development of Cross Border Business Environment Enhanced. Kroz ovaj projekt, odobren krajem 2019. godine, INTERA Tehnološki Park će implementirati niz aktivnosti kojima će nadograditi postignute uspjehe stvarajući još bolje uvjete za pojedince, poduzeća i gospodarstvo u cjelini.

Pročitaj ostale novosti
2:55 pm

Važnost kontinuiranog unaprjeđivanja znanja i vještina posebno je izražena u IT sektoru koji je podložan čestim promjenama u skladu s globalnim trendovima. Toga su svjesne i članice IT klastera Mostar Software City koje redovito ulažu […]

2:54 pm

Već godinama INTERA Tehnološki Park, članica IT klastera Mostar Software City, provodi program Moja praksa s ciljem pružanja prvog radnog iskustva mladim ljudima. U protekla dva ciklusa u program se ponovno uključila i poduzeće IT […]

2:45 pm

Kraj 2021. godine u INTERA Tehnološkom Parku, članici IT klastera Mostar Software City, bio je posvećen jačanju vještina mladih ljudi koji svoju karijeru žele razvijati u IT sektoru. Svjestan važnosti stvaranja novih kvalitetnih kadrova za […]